A műszaki továbbképzések szerepe

Kitörési pontok a gyártásban
2017-12-20
Elektrotechnikai kiállítások
2018-01-03
A műszaki továbbképzések szerepe és fontossága a gyártó cégek életében

A Magyarországot is sújtó globális szakemberhiány világszerte a munkaadók 38 százalékának okoz rövid vagy hosszú távú problémákat. A megfelelő munkaerő hiánya a vállalkozások versenyképességét veszélyezteti, valamint a termelés csökkenését eredményezi.

A szakképzett munkavállalók hiánya az elektronikai iparágat is érinti, a gyártási folyamatokban alkalmazott szakemberek alacsony számának növelése folyamatos feladatot jelent a magyar vállalkozások számára. A ManpowerGroup felmérése alapján a magyar munkakeresők 29 százalékának komoly gondot okoz a cégek által támasztott túlzott szakmai elvárás.

Az elektronikai iparág tevékenységéhez köthető szakképzések kiemelkedő szerepet töltenek be a munkaerőhiány megoldásában. Mivel az elektronikai berendezések gyártásával foglalkozó cégeket minden vállalati szinten érinti a szakképzett munkavállalók hiánya, ezért komoly előnyt jelentene a globális piaci versenyben, ha a magyar elektronikai szagágazatok hatékony képzésekkel segítenék elő az eredményes munkaerőképzést.

Az elektronikai gyártók specifikus továbbképzési igényei miatt az iparági szereplők közvetlen részvételükkel támogathatják az általuk keresett szakemberek szakszerű képzésének kialakítását. Kompetencia-központok létrehozásával és a konkurens vállalatok együttműködésével olyan szakemberek továbbképzése válik lehetővé, mint a termelési mérnök, elektronikai fejlesztő és fejlesztő kutató.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Villamos alállomás kezelő képzést szervez 2017. november 20-i kezdéssel Budapesten. A képzés célja, hogy a villamos alállomás kezelő feladatok végzése során szükséges munkafeladatok végrehajtásához nyújtson felkészülést az üzemeltető szakemberek számára. A képzési program 17 munkanap alatt 160 óra oktatással és 48 óra gyakorlattal biztosítja a képzésen résztvevőknek az ismeretek elsajátítását.

EnglishGermanHungarian