Beszállítói piramis

Családbarát-díjat nyert a SASER
2017-11-28
Vállalatirányítási rendszerek
2017-12-06

Beszállítói piramis a járműiparban

A nemzetközi járműiparág kiterjedt nemzetközi termelési rendszerének köszönhetően klasszikus példája a beszállítói piramis felépítésének és működésének. Az autógyártásban kialakult beszállítói piramisban vertikális hierarchiában kapcsolódnak a gyártók és a beszállítók.

A járműiparban kialakult globális beszállítói piramis platformstratégiájának köszönhetően optimalizálja a termelést, az értéklánc egyes elemeihez köthető előnyök vizsgálatával.

A beszállítói piramis csúcsán lévő transznacionális vállalatoktól összetett termelési- és elosztási láncokon keresztül juthatunk el a végfelhasználóhoz, fogyasztóhoz.

A járműipar kezdeti manufakturális gyártása a 20. században változott meg, melynek köszönhetően az autóipari szereplők vertikális rendszerbe szerveződtek a tömegtermelés érdekében. Az ipar átalakulásában kiemelkedő szerepet játszott Henry Ford, aki bevezette a futószalagos termelés fogalmát az autógyártásban. A termelés átalakításának és az ehhez kapcsolódó technológiai újításoknak köszönhetően az autógyárak kulcspozíciót szereztek az autógyártás vertikális rendszerében. Az autógyárak függése a beszállítói cégektől jelentősen csökkent.

A 21. században megjelenő nemzetközi járműipari nagyvállalatok a beszállítói piramis mintájára olyan globális értékláncot teremtettek, melynek köszönhetően az egyes tevékenységeiket a legkedvezőbb feltételeket biztosító országokban alakíthatják ki. A globális értéklánc előnyeinek egyik legkiemelkedőbb példája a munkaerő költsége.

A beszállítói piramis csúcsán a járművek összeszerelését és kialakítását végző nemzetközi autógyárak helyezkednek el.

A beszállítói piramis második fokán olyan beszállítók találhatók, melyek 300 főnél több munkavállalót foglalkoztatnak. Fő tevékenységi körükbe tartoznak a motorok és karosszéria-elemek gyártása, a fékberendezések és sebességváltók kialakítása. Sok esetben a beszállítói piramis második fokán megtalálható vállalatok szállítják az autógyárakban alkalmazott ipari összeszerelő berendezéseket is.

A beszállítói piramis harmadik fokán kisebb létszámot foglalkoztató középvállalatok helyezkednek el, melyek a beszállítói nagyvállalatokat látják el a termeléshez szükséges részegységekkel.

A beszállítói piramis alján olyan kisvállalkozások találhatók, melyek a beszállítói cégek számára biztosítják a megfelelő kialakításhoz szükséges alkatrészeket.

EnglishGermanHungarian