Kitörési pontok a gyártásban

Perspektivikus alágazatok
2017-12-13
A műszaki továbbképzések szerepe
2017-12-28

kitoresi pontok

Kitörési pontok az elektronikai gyártásban

Az elektronikai ipar hozzájárulása a hazai GDP-hez az utolsó 5 évben 5 százalék feletti volt, szinte azonos a járműiparéval, és meghaladva a mezőgazdaság és a turizmus részesedését. Az ipari termelés volumene 0,2%-kal nőtt az előző év azonos időszakához mérten.

Az elektronikai iparban a termelési tevékenység növekedési potenciáljának további erősítéséhez különös figyelmet kell szentelni a speciális területek (biotechnológia, mikroelektronika, nanotechnológia) részpiacainak, mint kitörési pontoknak.

A biotechnológiában rejlő lehetőségek a hazai vállalatok szerepvállalásának bővülésével felértékelődtek, melynek hatására a szegmens fontos húzóágazattá vált és számos más ágazatban is radikális technológiai megújulást idézett elő.

A nanotechnológia olyan tervezési módszerek összessége, amelyek segítségével jellemzően nanométeres méretű objektumokat, valamilyen funkciót megvalósító eszközt hozhatunk létre. A nanotechnológiai fejlesztések egyik legkiemelkedőbb eredményei a MEMS chipek (MicroElectroMechanicalSystem) és a szintén nanotechnológián alapuló fotovillamos napelem típusoknál alkalmazott nano-kristályos cellák előállítása.

A mikroelektronika a kis méretű és nagy integráltságú félvezetőkből összeállított áramkörök gyártási technológiáját jelenti. A nagytömegű mikroelektronikai gyártás rendkívüli módon koncentrált és magas technológiát igényel. A mikroelektronika igen nagy a beruházási igénnyel rendelkezik, melynek köszönhetően nagyon kevés helyen alkalmazzák a technológiát. Magyarország ezzel együtt jó eséllyel pályázhatna egy középtávon megjelenő ilyen beruházásra, mivel az általános infrastruktúra, a logisztikai feltételek, az ország általános fejlettsége és nem utolsó sorban a magyar szellemi munkások befektetési szempontból kiváló érték / bekerülési ár aránya jó alapot teremt.

EnglishGermanHungarian