Perspektivikus alágazatok

Vállalatirányítási rendszerek
2017-12-06
Kitörési pontok a gyártásban
2017-12-20
Perspektivikus alágazatok és technológiák az elektronikai gyártásban

Az elektronikai iparág a magyar ipar egyik legkiemelkedőbb ágazata. A nemzetközi befektetők megjelenésével a magyar elektrotechnikai iparág korszerű technológiai előnyökre tett szert. Az elektronikai gyártó cégekre exportorientált értékesítés jellemző, a KSH legfrissebb adatai szerint az ágazatban előállított termékek 99%-át külföldön adják el.

A perspektivikus alágazatok között szerepel az űripar, melyben közel 60 kis- és középvállalkozás található meg, melyek hírközlési berendezések, energiaellátó egységek és innovatív anyagok fejlesztésével járulnak hozzá az ipar fejlődéséhez.

Az orvosi műszergyártás az egyik legdinamikusabban bővülő külpiac-orientált ágazat az elektronikai gyártásban. A fejlett országok elöregedő társadalmának és a magyar vállalatok exporttörekvéseinek köszönhetően a szektor által előállított termékekre folyamatosan nő a kereslet.

Az elektronikai ipar perspektivikus alágazatának másik jelentős képviselője a járműgyártáshoz kötődő elektromos berendezések értékesítése. A feldolgozóipari export 37 százalékát képviseli a járműgyártás.

A magyar elektronikai gyártóipar meghatározó alszektorai között megtalálható a számítástechnikai alkatrészek, kommunikációs eszközök gyártása, valamint az elektronikai bérgyártás egyaránt.

A KSH 2017-es adatai alapján a jelentősebb alágak közül a feldolgozóipari termelés 29 százalékát adó járműgyártás kibocsátása 8,2 százalékkal növekedett az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A magyar elektronikai iparág exportközpontú berendezkedését igazolják azok az adatok is, melyek szerint az új belföldi rendelések 6,7 százalékkal csökkentek, míg az új exportrendelések 5,1 százalékkal nőttek a 2016-os évhez képest. 2016 januárjával összehasonlítva az ipari termelés Magyarország minden régiójában nőtt.

EnglishGermanHungarian